Integritate instituțională
Avertizor de integritate
Există situații în care angajați din interiorul sistemului dețin informații despre fapte de corupție, dar ezită să le dezvăluie de teama unor consecințe negative pe care le-ar putea atrage asupra lor. Dar avertizare în interes public nu înseamnă doar sesizarea faptelor de corupție, ci sesizarea făcută cu bună-credință cu privire la orice faptă care presupune o încălcare a legii, a deontologiei profesionale sau principiilor bunei administrări, eficienței, eficacității, economicității și transparenței.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pune la dispoziția celor încadrați aparatul propriu al ministerului și unitățile din subordine, și care au cunoștință despre asemenea fapte, un instrument prin care să le semnaleze sub protecția anonimatului. Identitatea furnizorului de informații prin intermediul “avertizorului de integritate” rămâne confidențială atâta timp cât acesta își dorește.
Cadrul legal de siguranță pentru avertizorul de integritate este asigurat de Legea nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public care semnalează încălcări ale legii.
Legea nr. 361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public
Legea 682/2002, privind protecția martorilor
Legea 477/2004, privind Codul de conduită a personalului contractual din autoritățile și instituțiile publice
Legea 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției
Legea 78/2000, pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție
Legea 7/2004, privind Codul de conduită a funcționarilor publici
Legea 50/2007, pentru modificarea si completarea Legii nr. 7/2004 privind Codul de conduită a funcționarilor publici
- Avertizorul este orice persoană încadrată în CSEI care efectuează cu bună-credinţă o raportare sau divulgă public informații referitoare la încălcări ale legii, obținute în context profesional.
- Principiile care guvernează protecția raportărilor privind încălcări ale legii, în conformitate cu prevederile art. 4 din Legea nr. 361/2022 sunt următoarele: a) principiul legalității; b) principiul responsabilității; c) principiul imparțialității; d) principiul bunei administrări; e) principiul echilibrului; f) principiul bunei-credinţe.
- Fapte ce reprezintă încălcări ale legii sunt stipulate în art. 3 din Legea nr. 361/2022.
- Evidenţa raportărilor la nivelul CSEI se va realiza potrivit art. 7 din Legea nr. 361/2022, prin registrul unde se înscriu raportările.
- Cine poate face raportarea: La nivelul CSEI, poate avea calitatea de avertizor orice persoană angajată în cadrul instituției, care îndeplinește următoarele condiții:
- sesizează cu bună credință presupuse/ posibile încălcări ale legii, a deontologiei profesionale sau a principiilor bunei administrări, eficienței, eficacității, economicității și transparenței;
- formulează o sesizare cu privire la orice faptă din cele enumerate mai sus;
- acționează cu bună-credință fiind convinsă de realitatea stării de fapt sau că fapta constituie o încălcare a legii.
- Raportarea privind încălcări ale legii (raportarea)sunt stipulate în cuprinsul art. 5 (1) din Legea nr. 361/2022, respectiv următoarele: a) raportarea internă se realizează în conformitate cu prevederile art. 9 și art. 10 din Legea nr. 361/2022; b) raportarea externă se realizează potrivit dispozițiilor art. 12 din Legea nr. 361/2022.
(2) Raportarea privind încălcări ale legii se efectuează, în principal, prin intermediul canalelor interne de raportare existente. Avertizorul în interes public care efectuează o raportare privind încălcări ale legii poate alege, însă, între canalul intern de raportare și canalul extern de raportare.
(G) Cui se adresează raportarea: Raportarea privind încălcări ale legii poate fi adresată, la alegere, alternativ sau cumulativ, după cum urmează:
(G.1) Procedura privind raportarea internă în cadrul CSEI se realizează în conformitate cu prevederile art. 10 din Legea nr. 361/2022.
(G.2) Obligații CSEI privind soluționarea raportărilor primite, potrivit art. 13 din Legea nr. 361/2022: a) primește, examinează și răspunde la raportări, scop în care desemnează persoane cu aceste atribuții; b) efectuează acțiuni subsecvente referitoare la încălcări ale legii; c) asigură confidențialitatea raportării; d) asigură păstrarea raportărilor o perioadă de 5 ani de la momentul înregistrării pentru a permite efectuarea de verificări suplimentare; e) menține contactul cu avertizorul în interes public, în vederea solicitării de informații suplimentare și informării, potrivit prevederilor art. 3 pct. 14; f) informează avertizorul în interes public cu privire la modalitatea de soluționare a raportării.
(G.3) Procedura privind raportarea externă: Raportarea prin canale externe de raportare se realizează potrivit dispozițiilor art. 12 și art. 17 din Legea nr. 361/2022, prin Autoritățile competente. Avertizorul în interes public are posibilitatea de a opta pentru raportare internă în cadrul CSEI sau raportare externă la ANI.
(H) Garanții legale privind protecția avertizorului: Potrivit art. 22 alin. (1) din Legea nr. 361/2022, este interzisă orice formă de represalii împotriva avertizorilor în interes public, amenințări cu represalii sau tentative de represalii, în special cele care privesc: a) orice suspendare a contractului individual de muncă ori a raportului de serviciu; b) concedierea sau eliberarea din funcția publică; c) modificarea contractului de muncă sau a raportului de serviciu; d) reducerea salariului și schimbarea programului de lucru; e) retrogradarea sau împiedicarea promovării în muncă sau în funcția publică și a dezvoltării profesionale, inclusiv prin evaluări negative ale performanței profesionale individuale, inclusiv a funcționarilor publici, sau prin recomandări negative pentru activitatea profesională desfășurată; f) aplicarea oricărei alte sancțiuni disciplinare; g) constrângerea, intimidarea, hârțuirea; h) discriminarea, crearea unui alt dezavantaj sau supunerea la un tratament inechitabil; i) refuzul de a transforma un contract de muncă pe o perioadă determinată într-un contract de muncă pe durată nedeterminată, în cazul în care lucrătorul a avut așteptări legitime că i s-ar oferi un post permanent; j) refuzul de a reînnoi un contract de muncă pe o perioadă determinată sau încetarea anticipată a unui astfel de contract; k) cauzarea de prejudicii, inclusiv la adresa reputației persoanei în cauză, în special pe platformele de comunicare socială, sau pierderi financiare, inclusiv sub forma pierderii oportunităţilor de afaceri și a pierderii de venituri; l) includerea pe o listă sau într-o bază de date negativă, pe baza unui acord sectorial sau la nivel de industrie, formal sau informal, care poate presupune că persoana în cauză nu își va găsi, în viitor, un loc de muncă în respectivul sector sau în respectiva industrie; m) rezilierea unilaterală extrajudiciară a unui contract pentru bunuri sau servicii, fără a fi îndeplinite condițiile în acest sens; n) anularea unei licențe sau a unui permis; o) solicitarea de efectuare a unei evaluări psihiatrice sau medicale.(2) La cererea avertizorului în interes public cercetat disciplinar, în termen de maximum un an de la data raportării, baroul din circumscripția locului de desfășurare a activității avertizorului în interes public asigură asistența judiciară gratuită pe parcursul procedurii disciplinare.
Raportările pot fi transmise prin orice mijloc de comunicare (posta electronică dedicată, e-mail: scspeciala_arad@yahoo.com, fax, call-center, poștă, prin efectuarea unei înregistrări a conversației într-o formă durabilă și accesibilă, sub rezerva consimțământului avertizorului în interes public, printr-o transcriere completă și exactă a conversației, sau utilizarea unei linii telefonice sau un alt sistem de mesagerie vocală în care conversațiile nu pot fi înregistrate, persoana desemnată are obligația de a întocmi un proces-verbal de transcriere completă și exactă a conversației, s.a.). În situația în care avertizorul alege o modalitate de sesizare transparentă, acesta își asumă eventuala deconspirare.