Despre CSEI ARAD
„Împreună colaborăm pentru a sprijini și a susține egalitatea de șanse a copiilor cu nevoi speciale în scopul integrării în societate.”

Centrul Școlar Pentru Educaţie Incluzivă Arad este o unitate de învăţământ, care face parte din reţeaua şcolară, având ca scop şi finalitate recuperarea, compensarea, reabilitarea şi integrarea şcolară şi socială a diferitelor categorii de copii/elevi/tineri cu deficienţe.
Centrul Școlar pentru Educaţie Incluzivă Arad asigură accesul la educaţie tuturor copiilor, prin educaţie formală şi servicii educaţionale acordate copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, şcolarizaţi atât în învăţământul special, cât şi în învăţământul de masă, precum şi personalului care este implicat în educaţia acestora.
Şcoala noastră îşi propune să creeze un mediu atractiv şi prietenos precum şi o ofertă curriculară accesibilă care să descopere și să valorifice potențialul fiecărui copil.
Centrul Şcolar Pentru Educaţie Incluzivă Arad este situat în Arad, România. Şcoala funcţioneză începând cu anii 1950 și poate fi considerată ca aparţinând categoriei de şcoli speciale cu o capacitate de 300 de locuri. De-a lungul anilor şcoala a avut în medie 200 de copii. În anul şcolar 2018-2019, în şcoala noastră învaţă 236 de copii cu deficienţe moderate, severe şi asociate, din care 153 în școală și 83 la domiciliu.
Şcoala este subordonată la nivel naţional Ministerului Educaţiei Naţionale prin intermediul Inspectoratului Judeţean Arad, iar la nivel local ordonatorul principal de credite este Consiliul Judeţean Arad. Tot personalul şcolii, didactic, didactic auxiliar și nedidactic este angajat al sistemului de stat. Personalul didactic este format din cadre didactice cu studii superioare de specialitate: psihologie, psihopedagogie specială şi kinetoterapie.
Copiii care sunt şcolarizaţi de unitatea noastră şcolară au vârste cuprinse între 3 şi 20 ani și sunt elevi cu deficiență mintală moderată, gravă, severă, profundă și asociată. Alături de copiii cu deficiență mintală sunt şcolarizaţi și elevi cu tulburări de comportament şi cu handicap locomotor. Toţi copiii provin din familii care locuiesc în municipiul Arad sau împrejurimi, dar sunt şi elevi care provin din familii de rromi.
Copiii sunt școlarizați pe baza unei orientări școlare și profesionale care se eliberează în urma rezultatelor evaluării complexe psihopedagogice, neuropsihiatrice și medicale.
Şcoala noastră are la dispoziţie profesori psihopedagogi care au ca sarcină principală corectarea tulburărilor de limbaj, consilierea copiilor şi părinților copiilor cu tulburări de comportament şi evaluarea psihopedagogică a acestor copii, profesori de kinetoterapie, profesor de educaţie tehnologică şi activităţi de pre-profesionalizare. De asemenea fiecare clasă dispune de personal didactic calificat alcătuit din: profesor psihopedagogie specială pentru o catedră de educaţie specială şi un profesor-educator.Elevii școlarizați la domiciliu, precum și cei integrați în învățământul de masă beneficiază de serviciile învățătorilor și profesorilor itineranți și de sprijin. Educaţia copiilor începe de la nivelul preşcolar, aici şcoala dispunând de spaţiu pentru trei grupe de preşcolari, două grupe pentru copiii cu deficienţă moderată şi o grupă pentru copiii cu deficienţă gravă şi severă. Pe lângă serviciile educţionale, copiii beneficiază de asistenţă medicală permanentă asigurată de un medic primar pediatru şi un asistent medical, precum și de serviciile unui asistent social.
Pentru dezvoltarea competenţelor profesionale dispunem de ateliere şcolare unde se asigură pregătirea în vederea integrării în societate (atelier de tâmplărie şi lăcătuşerie, croitorie şi patiserie-cofetărie).
Pe parcursul zilei copiii au asigurate principalele mese, pregătite în cantina proprie de către personal calificat.

I. PROIECTE INTERNAȚIONALE
- ,,UNIŢI ÎN DIVERSITATE” PARTENER Giechburgschule Scheßlitz Germania
- ,, COMOARA MÂINILOR NOASTRE!” Proiect Erasmus 2014
- Recovery of Children With Special Needs Integrated In General Mass Educational System Through Cognitive Stimulation Proiect Erasmus 2014 – Ro 01 – Ka 102- 00994
- ,,FLORI DE MAI” PARTENER C.S.E.I. Orizont Oradea
- Conferința Internaţională ,,Aspecte Teoretico- Praxiologice în Evaluarea și Intervenția Psihoeducaţională, PARTENERI: Giechburgschule Scheßlitz Germania, Universitatea Aurel Vlaicu Arad, Inspectoratul Scolar Județean Arad

II. PROIECTE NAŢIONALE
- ,,DIFERIŢI DAR EGALI” PARTENERI: – Şcoala Gimnazială Caius Iacob Arad – Şcoala Gimnazială Iosif Moldovan Arad
- ,,ŞI NOI SUNTEM FLORI” – PARTENERI – Şcoala Gimnazială ”Iosif Moldovan” Arad
- TEATRU DE STRADĂ ,,Povești şi vise,,
- SPECIAL OLYMPICS PARTENERI – Integra Arad
- ,,SĂ COMBATEM ABSENTEISMUL ŞI VIOLENŢA” – PARTENER Colegiul Tehnic ,, Costin Nenitescu” Craiova
- ,,TOAMNA ÎN ORAŞUL MEU” – PARTENER C.S.E.I. ” P.P. Neveanu” Timişoara
- ,, INIMI PENTRU INIMI,, – PARTENER – C.S.E.I. Orizont Oradea
- ,, NAŞTEREA DOMNULUI, DAR DE CRĂCIUN”- PARTENER – C.S.E.I. Orizont Oradea
- SPECIAL KIDS – PARTENER – C.S.E.I. Orizont Oradea
- PROIECT ,,SPERANȚE”- PARTENER – C.S.E.I.”P.P. Neveanu” Timişoara, Centrul Cultural Județean Arad


